Auteurs

Markante Bommelaars is geschreven door voormalig huisarts en schrijver Paul van Dijk. De foto’s in het boek zijn gemaakt door fotograaf AndreĢ Dieterman, vooral bekend van zwart-wit portretten van muzikanten in binnen- en buitenland.

Paul van Dijk

Paul van Dijk (1947) was dertig jaar huisarts in Zaltbommel.
Als schrijver publiceerde hij over educatieve gezondheidszorg en transculturele geneeskunde. Zijn meest bekende boeken zijn Geneeswijzen in Nederland en Van gêne tot schaamrood. Het boek Naar een gezonde gezondheidszorg werd bekroond met de Kluwer literatuurprijs. Daarnaast was hij gastdocent aan de Universiteit van Utrecht.

Hij was de initiatiefnemer van de landelijk bekend geworden projecten Dokteren aan de Waal, BommelerwaardBeweegt en Ruiterstraat.nl. Laatstgenoemde project is een website over de cultuurgeschiedenis van zijn eigen straat.

Na zijn pensionering startte hij met de studie cultuurwetenschappen. In 2020 studeerde hij af.

Foto ©André Dieterman

 

André Dieterman

André Dieterman (1965) fotografeert op jonge leeftijd in zijn thuishaven Utrecht zijn eerste zwart/wit beelden van ­bekende en onbekende artiesten. In de loop der ­jaren heeft André zich vanuit die passie ontwikkeld tot een ­vooraanstaand portretfotograaf met een eigen, kenmerkende stijl. Hard en radicaal. Rauw en pakkend. Aangrijpend en authentiek. Waarmee hij de vaak ongrijpbare emotie van het moment perfect weet vast te leggen.

Zijn werk is zowel digitaal als analoog en concentreert zich voornamelijk op indringende zwart-wit portretten en intrigerende foto­documentaires in binnen- en buitenland. André werkt autonoom en in opdracht waarbij uiteenlopende opdrachtgevers zijn fotografie inzetten voor onder andere internationale reclamecampagnes en voor een onderscheidende beeldtaal.

Hij exposeert op regelmatige basis in diverse galeries en in zijn eigen gecombineerde fotostudio en galerie, gesitueerd in een historisch pand in het centrum van Zaltbommel.

Foto ©Diana Monkhorst
www.andredieterman.com